Botulinum Toksin Uygulamaları

Botulinum toksin, Clostridium botulinum adlı bakterinin, kas kasılmasını engelleyen bir toksinidir. 1800’lerin sonundan itibaren bakteri ve sebep olduğu hastalık bilinmekle birlikte, toksinin izolasyonu ve tıbbi tedavide kullanımı 1900’lerin sonunu bulmuştur.  Botulinum toksin, ilk olarak 1980’de şaşılık tedavisinde kullanılıştır. Daha sonra idrar kaçırma, doğuştan gelen boyun kaslarında kasılma (servikal distoni), alt ve üst ekstremize katılıkları (spastisite) gibi farklı patolojik durumlarda kullanılmıştır.

Kozmetik amaçlı olarak, 2000 senesinden itibaren farklı firmalar tarafından üretilen botulinum toksin preparatları, dünyanın farklı farklı ülkelerinde onaylanmış ve tüm dünyada dermatoloji ve plastik cerrahi uzmanları tarafından en sık uygulanan estetik müdahale haline gelmiştir.

Yüz Ve Boyun Bölgesi Kırışıklıkları İçin Botoks Uygulaması

Terleme Botoksu (El, Ayak, Koltuk Altı Ve Saçlı Deri)

Botulinum toksin, kas kasılmasını geçici olarak durdurmak suretiyle iş görür ve kırışıklık tedavisi, diş sıkma tedavisi, terleme tedavisi gibi farklı kullanım alanları mevcuttur.

Ülkemizde resmi olarak ruhsat almış 3 adet botulinum toksin preparatı mevcuttur, ve bunlar sadece uzman hekimler tarafından uygulanabilir. 

İlaç uygulandıktan 5-10 gün içerisinde etkisi görünmeye başlar. Bu ilaçlardan birinin ortalama etkin süresi 3-4 ay iken, diğerinin etki süresi 5-6 ay kadardır. Hangisinin kullanılacağı genel olarak hekim tercihine bağlıdır. Uygulama öncesinde bölgeye lokal uyuşturucu bir krem sürülür, 10 dakika kadar beklendikten sonra ağrısız bir şekilde enjeksiyon yapılmaktadır.

Masseter Botoksu (Diş Sıkma Botoksu/Alt Yüz İnceltilmesi)

Migren Botoksu

Gummy Smile Botoksu