Kaş Kaldırma/Temporal Germe

Kaşlar, kimi kişilerde genetik olarak düşük yapıdadır. Kimi kişilerde ise yaşlanma, yer çekimi ve şakak bölgesindeki hacim kaybına bağlı olarak zaman içerisinde aşağı doğru yer değiştirebilir. Kaş kaldırma veya şakak germe, 

Altta yatan duruma bağlı olarak, aslında kaşların daha genç, daha çekici olan yukarı bir konuma getirilmesini hedefleyen farklı işlemlerdir. Doğru ameliyata hastanın yüz yüze muayenesinden sonra karar verilebilir. Genellikle kaşın düşük olduğu kısmı yukarı çekecek hatta, saçlı deri içerisinden 1-3 cm ilk bir kesi yapılarak, kaşa kadar dokular gevşetilir. Daha sonra kaşı yerinde tutan tüm dokular istenen yönde (yukarı ve dışarı) çekilir. Fazla deri, saçlı deri içerisinden çıkarılır ve dikişler atılır. Nadiren, özellikle ileri yaş erkek hastalarda, direk kaş sınırının hemen üstünden de kesi yapılarak çok daha basit bir ameliyat ile kaş kaldırılması mümkündür. İp askılarla da kaşları daha çekici ve genç bir görünüme kavuşturmak mümkün olabilir. Ameliyat genellikle sedasyon (damardan hafif sakinleştirici ilaçlar verilmesi) ile lokal anestezi veya genel anestezi altında yapılabilir. İp askı yönteminde de tek başına lokal anestezi veya sedasyon ile birlikte lokal anestezi tercih edilebilir.

İşlem sonrası süreç tamamen seçilecek tekniğe bağlıdır. Saçlı deride kesi yapılan tekniklerde 10-12 gün sonra dikişlerin alınması gereklidir. İzler saçlı deri içerisinde kalacağından dikkat çekmeyecektir. İp askılar ile yapılan kaş kaldırmalarda ise kesi olmadığından iz söz konusu değildir.