Yüz ve Boyun Germe

Genetik, çevresel faktörler, yer çekimi, yaşlanma gibi nedenlerle yüz ve boynumuzda maalesef istenmeyen değişiklikler meydana gelmektedir. Bu değişiklikler sadece deride fazlalık değil, deri altındaki SMAS denen ve yüz mimik kaslarını örten yapıda da fazlalık, gevşeme, yüzün yağ dokusunda hacim kaybı, deride kırışıklıklar ve güneş hasarına bağlı foto-yaşlanma dediğimiz lekelenmeler gibi birçok maddeyi içermektedir. Bu problemlerin her biri, hastanın yaşına da bağlı olarak tek tek ele alınmalı ve her birine yönelik ayrı tedaviler vakitlice yapılmalıdır. Deri ve deri altı yapılarda hafif sarkma olan hastalarda, dolgular, enerji bazlı cihazlar ve ip askılar gibi daha basit yöntemlerle daha iyi bir görüntü elde edilebilirken; daha ileri yaş ve belirgin sarkması olan hastalarda yüz ve boyun germe en gerçekçi çözümdür.

Yüz ve boyun germe ameliyatının mini germe, orta yüz germe, tam yüz ve boyun germe gibi farklı tipleri mevcuttur. Hasta bazında sarkmanın derecesi, hangi bölgeleri içerdiği, hangi doğrultuda sarktığı uygun yöntemi belirlemede önemlidir.

Hangi yöntem seçilirse seçilsin, yüz ve boyun germe ameliyatları genel anestezi altında yapılmaktadır. Ameliyatın kapsamına göre 3-7 saat arasında sürer. Tam yüz ve boyun germede kesi, şakak bölgesinde saçlı deride başlayıp, kulağın önünden kulak kıvrımlarını takip ederek, kulak memesinin altından kulak arkasına doğru uzar ve saçlı deride sonlanır. Orta yüz germe genellikle alt göz kapağı ameliyatı ile birlikte, alt göz kapağı kirpik hattının altından bir kesi ile yapılır. Boyun germede bazı hastalarda, çenenin alt kısmında orta hatta da bir kesi yapıp, boyunda dikey bantlara yol açan kas yapısının da onarılması gerekebilir. Saçlı derideki kesi yerinde zımba şeklinde tel dikişler tercih edilirken, kulak önü ve arkasındaki deride eriyen veya erimeyen iplerle dikiş atılmaktadır. Orta yüz germede alt göz kapağındaki kesi eriyen dikişlerle kapatılır. Erimeyen dikişlerin 1 hafta-10 gün sonra alınması gereklidir. Saçlı derideki tel dikişler de 10-12 gün sonra alınır. Tam yüz germede genellikle her iki tarafa, içeride kan birikmesini önlemek adına birer adet dren yerleştirilir. Bu drenler 24-72 saat içerisinde alınır. Drenler çıktıktan 1 gün sonra duş yapılmasında sakınca yoktur.

Ameliyattan sonra yüzü ve boyunu sıkıca saracak elastik bir bandaj sarılır. Hastalar 1 veya 2 gece hastanede kaldıktan sonra taburcu edilir. Hastalardan, taburcu olduktan sonra sabah akşam yara yerine antibiyotikli bir krem ile pansuman yapmaları beklenir. Dikişler alındıktan sonra hastalara en az 3 ay süre ile güneşten korunmaları önerilir ve iz giderici kremler reçete edilir. İzler ilk 2-3 ay daha belirgin ve kızarık olsa da, problemiz iyileşen yaralarda zaman geçtikçe izler daha belirsizleşmektedir.

Yüz ve boyun germe ameliyatlarından 1 ay öncesinden itibaren ve ameliyattan sonra 1 ay boyunca sigara ve tütün kullanımı kesinlikle durdurulmalıdır; aksi takdirde yara yerinde açılma, gerilen deride morarmalar, siyahlaşmalar ve derinin ölmesi, açık yaralar oluşması söz konusudur. Bu süreç hastayı de hekimi de çok zorladığı gibi, iyileşse bile izler açısından kötü sonuçlara yol açmaktadır.